نقش خانواده در ترک اعتیاد
اعتیاد بر تک تک اعضای خانواده تأثیر میگذارد.
هنگامی که یکی از عزیزان فرایند اعتیاد به مصرف مواد مخدر را آغاز میکند، روابطش با دیگران شروع به تغییر میکند. هرکسی به شیوه خود نسبت به اعتیاد واکنش نشان میدهد. با این حال، اختلال مصرف مواد اغلب مشکلات و ویرانی بیشتری را به خانه وارد میکند.
در اولین مداخله خانواده، ما درک میکنیم که دیدن آنچه در سیستم خانواده اتفاق افتاده است چقدر دشوار است. خانواده اولین اجتماعی است که فرد با آن سر و کار دارد، بنابراین نقش خانواده در ترک اعتیاد موضوع حائز اهمیتی است. یکی از اهداف متعدد موسسه ترک اعتیاد راهی به سوی نور، این است که افراد مبتلا به اعتیاد را آموزش دهد و به آنها و خانواده هایشان در کشف چگونگی و چرایی تغییر خانواده کمک کند.
نقش خانواده در ترک اعتیاد و غلبه بر تاثیر اعتیاد روی خانواده
اگر بخواهیم در یک اتاقی پر از افراد موضوع اعتیاد را مطرح کنیم و علت اصلی مشکل را جویا شویم، تقریباً همه، خود شخص معتاد را علت گفتار شدن در دام اعتیاد می دانند. اگرچه این مسئله غیرقابل انکار است، اما آیا فقط خود شخص معتاد تمام مشکل است؟
کینهها و اضطرابهای اساسی اعضای خانواده باعث میشود که فرد معتاد تا حد زیادی از دیگران ناامید شود و اغلب باعث میشود که سایر اعضای خانواده با هم دعوا کنند و با نظرات و پیشنهادات دیگران مخالف باشد. نقش خانواده در ترک اعتیاد این است که اغلب در مورد فرد معتاد به مواد مخدر صحبت کنند و به فکر چاره اندیشی برای دور شدن از برخی مشکلات داخلی شوند. احساسات بی جا، نارضایتی از دیگران، فقدان آموزش، مهارت های مقابله ای ناسازگار همراه با عدم برقراری ارتباط بین اعضای خانواده مشکلاتی هستند که فقط “صحبت با آنها” در مورد ترک اعتیاد به طور کامل شکست میخورد و حمایت عاطفی و دانش مناسب یکی دیگر از گزینه های نقش خانواده در ترک اعتیاد است.
تاثیر اعتیاد بر سیستم خانواده:
- اعتیاد به مواد مخدر باعث میشود اعضای خانواده با یکدیگر ناسازگار شوند و در تصمیمگیریهای منطقی و موثر خود دچار اختلال شوند، بنابراین نقش خانواده در ترک اعتیاد تلاش برای رفع ناسازگاری ها و چاره اندیشی برای بهبود بیمار است.
- اعتیاد به مواد مخدر اعضای خانواده را در برابر یکدیگر قرار میدهد. اعضای خانواده شروع به یافتن دلایلی میکنند تا از کمک به عزیزان خود اجتناب کنند. در چنین شرایطی باید با کنار هم بودن و حمایت موثر، نقش خانواده در ترک اعتیاد را در جهت درست به کار برد.
- سیستم خانواده غالباً بدلیل مصرف مواد که مشکل اصلی است، به بحران نزدیک میشود. تحقیقات نشان میدهد که قبل از ارائه کمک، رسیدگی و ترمیم آسیبهای سیستم خانواده بسیار موثرتر است. مراجعه به مشاور و درخواست راهنمایی از او یکی دیگر از بعدهای نقش خانواده در ترک اعتیاد است.
- اعضای خانواده از رویایی با ترس از طرد شدن اجتناب میکنند. ثابت شده است که ایجاد دوگانگی و مقابله موثرترین روش برای بیماران در مراحل تغییر است که به صورت درمانی و حرفه ای اعمال می شود.
- اعضای خانواده اغلب با راه حل های ارائه شده مخالفت میکنند. این امر معمولا به دلیل احساسات حل نشده و بی جا است. برخی از اعضای خانواده به طور ناخودآگاه از اقدامات لازم برای کمک به عزیز خود اجتناب می کنند.
- هرچه نقشهای خانوادگی ناسازگار، طولانی مدت و بدون توجه باقی بمانند، میتوانند تأثیر مخرب و ماندگاری بر کل خانواده و بیمار داشته باشند.
- اعضای خانواده اغلب اعتیاد را عامل مشکلات خانوادگی می دانند در حالی که مشکلات بیشتر از واکنش اعضای خانواده ناشی میشود. در واقع نقش خانواده در اعتیاد، یکی از اصلی ترین علل اعتیاد افراد است.
نقش خانواده در ترک اعتیاد با پذیرش تغییر
برای اعضای خانواده مهم است که بدانند با چه چیزی مخالفند. این شامل شناسایی نقشها و رفتارهای خانواده است که ممکن است بر نتایج مثبت تأثیر بگذارد. دانستن این که اختلال مصرف مواد چیست و چگونه در خانواده ای مصرف میشود، قضاوت و تصمیم گیری بهتری را امکان پذیر میکند. در هر جنبه دیگری از شرایط و مراقبت های پزشکی ، اکثر خانواده ها به خود این فرصت را می دهند که از متخصصان یاد بگیرند.
در مورد اعتیاد، اغلب چنین نیست. خانواده هایی که نقش خود را در ترک اعتیاد به خوبی ایفا می کنند در تلاشند تا از تأثیر اعتیاد و رفتار آنها بر بقیه اعضای خانواده مطلع شوند، بدین ترتیب اولین گام در جهت دستیابی به هدف تغییر و سلامتی مثبت را برمی دارند.
فردی که از اختلال مصرف مواد رنج می برد تقریباً هرگز نیازی به تغییر مثبت نمی بیند. در حالی که اکثر خانواده ها منتظر هستند تا از آنها درخواست کمک کنند یا به نتیجه برسند، این خانواده است که می تواند ناخودآگاه بر سر راه قرار بگیرد یا خود به قوت احساسی برسد. برای اطلاع از نقش خانواده در مراقبت از ترک و دریافت مشاوره روانشناسی کلیک کنید. با دریافت مشاوره درست و اجرای صحیح نقش خانواده در ترک اعتیاد دست یاری به سوی عزیزانتان دراز کنید.
نقش خانواده در مراقبت های پس از ترک اعتیاد
انتظار این که فرد مورد علاقه شما پس از اعتیاد “بهبود یافته” به خانه بازگردد، غیر واقعی است. عزیز شما ممکن است 30 ، 60 ، 90 روز یا بیشتر را در درمان های سرپایی با موفقیت گذرانده باشد، اما ممکن است عواقب اعتیاد پس از بازگشت به خانه همچنان به خوبی آشکار باشد.
این مهم است که شما و خانواده تان بدانید که در نتیجه اعتیاد، با سختی های مداوم روبرو شوید، اما برخوداری از خانواده ای حمایت گر به شما کمک میکند. برخی از این چالشها شامل زیر می شود:
- بازیابی از بدهی یا سایر مشکلات مالی
- کسب شغل ثابت
- مسائل جاری بهداشتی
- بازسازی روابط و اعتماد
نقش خانواده در برنامه ریزی درمانی جهت ترک اعتیاد
خانواده های پیگر و حامی پس از صحبت با عزیز خود و کمک از مشاوران، پس از ایجاد انگیزه در ترک اعتیاد فرد به فکر اجرای فرایند ترک اعتیاد و آغاز مراحل درمانی هستند. به وضوح مشخص است که نقش خانواده در ترک اعتیاد چقدر پررنگ است.
موسسه راهی به سوی نور همراه حامی خانواده ها و عزیز بیمارشان است و جهت کشف گزینههای درمانی، یافتن مرکز توانبخشی مناسب و ارائه طرحی که نیازهای شما را برطرف میکند، به شما کمک می کند. با ما تماس بگیرید.
نقش خانواده در مدیریت فضای ارتباطی ترک اعتیاد بیمار
هنگامی که یکی از عزیزان از دوره توانبخشی به خانه باز میگردد، بسیار مهم است که به خاطر داشته باشید که ایجاد و پیاده سازی تغییر شیوه زندگی برای کل خانواده شما ضروری است. این اغلب به این معنی است که اعضای خانواده محیطی عاری از مواد مخدر را در خانه حفظ می کنند، به ویژه در دوران نقاهت زودهنگام یکی از عزیزان با ایجاد محیط سالم و هوشیار در خانه، وسوسه یا استفاده را کاهش میدهد.
روزهای اولیه بهبودی فرد میتواند تنها باشد، اما داشتن حمایت و درک دوستان و خانواده نزدیک میتواند زمینه ساز موفقیتهای مستمر باشد. برای اینکه بهبودی کامل حاصل شود، کل خانواده باید به آن متعهد باشند.
یافتن پشتیبان برای خود در پروسه ی ترک اعتیاد بیمار
اگر با یک فرد معتاد یا نزدیک به آن زندگی کردید، میدانید که این کار خسته کننده است. عزیز شما تنها کسی نیست که باید از اعتیاد رهایی یابد. برای مراقبت از خود وقت بگذارید. آسان نخواهد بود، اما تمام تلاش خود را برای جلوگیری از سرزنش خود انجام دهید. شما بر تصمیم کسی کنترل ندارید و نمی توانید او را مجبور به تغییر کنید. ولی با صحبت و یادآور مزایای ترک اعتیاد به او امید ببخشید. برای اینکه سلامت خودتان دچار چالش نشود، سعی در یافت فرد دیگر کنید تا به شما کمک کند و نوبتی را برای خودتان وقت بگذارید.
نقش خانواده در ترک اعتیاد با تشویق بیمار جهت ورود به اجتماع
سیستم حمایتی و فعالیتهای سالم خود را بیابید. به جلسه پشتیبانی گروهی بروید، جایی که از دیگر اعضای خانواده که با کفش های مشابه راه رفته اند، مطلع خواهید شد. با یک درمانگر حرفه ای صحبت کنید. با پیشنهاد پیوستن به یک باشگاه بدنسازی، خواندن مجله و سایر فعالیت های مثبت به او بگویید برای خود وقت بگذارد. این نوع فعالیتها میتواند اشتیاق فرد بیمار را جهت گذران وقت خود در فعالیت های مثبت افزایش دهد و همچنین به او کمک کند تا بتوانید با استرس جسمی، روحی و روانی که از طریق اعتیاد متحمل شده است به خوبی کنار بیاید.
نقش خانواده در درک و کاهش استرس
به گفته موسسه ملی بهداشت، استرس عامل مهمی در شروع مصرف مواد مخدر و همچنین در مورد عود است. به همین دلیل، درک این نکته ضروری است که دوست در حال بهبودی شما در دوران نقاهت بیشتر مستعد استرس است. بنابراین مهم است که عوامل استرس زا را شناسایی کرده و در کاهش آن ها برای فرد بیمار تلاش کنید تا خطر عود برای شخص مورد علاقه شما کم شود. برخی از عوامل استرس زا شامل:
- مسائل مربوط به سلامت
- کار یا مدرسه
- مشکلات مالی
- روابط با خانواده و دوستان
- قرار گرفتن در معرض شرایط یا محیط هایی که شامل مصرف مواد مخدر میشود
با به رسمیت شناختن این عوامل ، دانستن اینکه چگونه می توانید به شخص مورد علاقه خود در کنار آمدن کمک کنید بسیار مهم است. عزیز خود را به سمت سازوکارهای مقابله سالم مانند ورزش، روزنامه نگاری، مدیتیشن یا حتی صحبت با یک درمانگر راهنمایی کنید.
درک آنچه در زندگی با یک فرد در حال بهبودی دخیل است، برای کمک به خود و عزیزتان ضروری است. اعتیاد ممکن است یک بیماری خانوادگی باشد، اما بهبود قطعا یک فرایند خانوادگی است.